Checklista för fritidshuset - 10 tips från Vattenfall inför sommarsäsongen

Äntligen semester och dags att checka in i sommarstugan för en längre tid. Om du inte ännu kollat igenom huset efter vintern, passa på att göra en ordentlig genomgång. Kanske kommer du på något som bör åtgärdas inför nästa vinter?

Här är tio tips på vad du ska tänka på när du öppnar fritidshuset för sommaren.

Invändigt

  • Kolla att inte vattenledningarna eller köks- och duschblandare har frusit sönder. Se även över vattenlås och golvbrunnar så att allt fungerar. De allra flesta fritidshusskador är frost- och fuktrelaterade skador som uppkommer om stugan inte varit uppvärmd under vintern och när vatten- och avloppssystem har frusit sönder.
  • Öppna upp kranarna och låt vattnet rinna några minuter. Har vattnet stått stilla under vintern kan det ha blivit missfärgat och lukta konstigt. Stäng av vattnet en stund och gör sedan om proceduren. Lyssna efter susande ljud, det kan vara tecken på en läcka någonstans.
  • Om du har eldstad, se till att du har sotat och att spisen är i gott skick innan du börjar elda. Många olyckor inträffar när man tänder brasan för första gången. Kolla att skorsten och rökkanalerna inte är igenkorkade och se till att det finns brandvarnare, brandsläckare och brandfilt i huset.
  • Har du haft besök av möss under vintern? Leta efter spillning och eventuella skador på elkablarna. Försök också att täppa igen alla hål som är större än 6 mm, så minskar möjligheterna för mössen att ta sig in.
  • Den bästa försäkringen mot vatten- och fuktskador är att ha värmen igång även när du inte är där vintertid, för att inte vattnet ska frysa. En effektiv lösning är en luftvärmepump som håller temperaturen på 9-13 grader. Jämfört med elvärme sparar du upp till 75 procent. Många luftvärmepumpar kan fjärrstyras och larmar om temperaturen understiger det värde som du själv ställt in. Dessutom kan luftvärmepumpen användas till luftkonditionering under heta sommardagar.
  • Att ha lampor som tänds inne och ute när du inte är i fritidshuset minskar risken för inbrott. Lamporna kan du styra med timer eller med sensorer som känner av när det blir mörkt och ljust. Använd led-lampor så blir elförbrukningen och kostnaden mycket låg.

Utvändigt

  • Om du har egen brunn, se över pumpens skötselråd för att se hur du går tillväga efter en längre tids avstängning. Kontrollera att packningarna är hela. Trasiga packningar kan innebära att pumpen går oftare och drar el i onödan – en vanlig orsak till att elförbrukningen plötslig skjuter i höjden under sommaren.
  • Rensa bort löv och barr från hängrännor och stuprör så att det inte blir stopp när det regnar.
  • Undersök om tak och fasad har skadats och behöver renoveras. Byt ut trasiga tegelpannor för att minimera risken för mögel och fuktskador. Kolla även vinden och isoleringen, så att det ser torrt ut.
  • Passa på att täta fönster och dörrar nu när det är varmt ute. Ersätt gamla tätningslister med nya så håller du kvar värmen i huset.

Välj fossilfritt för fritidshuset

Teckna ett avtal med fossilfri el för fritidshuset. Ta del av ditt unika medlemserbjudande från Vattenfall här.

PRO Mervärde – Förmåner från Pensionärernas Riksorganisation

PRO Mervärde samarbetar med Entercard Group AB som är ansvarig utgivare av betal- och kreditkortet PRO Mervärde Mastercard. PRO Mervärde Mastercard är ett kreditkort speciellt framtaget för dig som medlem i PRO. Kontaktuppgifter till Entercard samt för frågor gällande ditt PRO Mervärde Mastercard: Tel: 0771 94 94 00. Besöksadress (ej kundmottagning): Entercard Group AB, Klarabergsgatan 60, 105 34 Stockholm, Sverige.

Vid frågor om de övriga medlemsförmånerna kan du maila till mervarde@lo.se eller info@pro.se alternativt ringa PRO på telefonnummer 08-701 67 00.

Cookies | Integritetspolicy